İmza Yönetimi Sağlayıcınıza Sormanız Gereken 9 Soru

16 Ekim 2020

Fadi Naser

Fadi Naser

İmza Yönetimi Sağlayıcınıza Sormanız Gereken 9 Soru

Webster İngilizce sözlükte "imza" kelimesine bakarsanız "bir şahsın kendi el yazısıyla yazılmış ismi" olarak tanımlandığını görürsünüz. Peki neden el yazısı? El yazısıyla atılan imzaları özel kılan nedir?

Basitçe ifade etmek gerekirse imza, kişinin biyometrik kimliğini tanımlayan temel unsurlardan birini teşkil eder. Biyometrik kimlikler, kim olduğunuzu ve neyi temsil ettiğinizi tanımlamada hayati bir rol oynar, bu nedenle finans kuruluşları imzaları mali dolandırıcılık ve suçlara karşı en önemli savunma tedbirlerinden biri olarak görür.

Bu nedenle finans kuruluşlarının, kendi iç imza yönetimlerini kendi işletme ihtiyaçlarını karşılayan eksiksiz çözümlere dönüştürecek şekilde yatırım yapması şaşırtıcı değildir. Bu tür çözümler genellikle hesapları, imza sahiplerini ve imzaları yönetmek konusunda temel özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, imza yönetimi çözümlerinin en önemli fonksiyonlarından bazıları, belirli imza sahiplerinin belirli bir işlemi tamamlama veya belirli bir hesabı açma yetkisine sahip olup olmadığına karar vermek için hesap yetkilerinin ve kurallarının doğrulanması gibi süreçleri otomatikleştirme ve işlem tarihine göre belirli hesap versiyonlarını çıkartabilme kabiliyetidir. Ancak bir imza yönetimi çözümünü gerçekten tam teşekküllü yapan şey, imza doğrulama sürecini insan aklını taklit edecek hatta doğruluk açısından onu aşacak şekilde otomatikleştirme yeteneğidir.

Manuel doğrulamanın sakıncaları

İmzaların görsel olarak doğrulanması, uzman denetmen için oldukça basit bir süreç gibi görünebilir ancak aynı denetmenin kısa bir süre içinde işlenmesi gereken binlerce mali belgeye maruz kalması durumunda durum farklıdır. Örnek olarak kontrolleri ele alalım, kısa bir çalışma süresi içinde on ila yüz binlerce kontrolü gerçekleştirmek, bir imza uzman ordusuna sahip olmayı gerektirecektir ve o durumda bile, uzmanlık veya odaklanma seviyeleri gibi nedenlerden dolayı doğrulama, yüksek bir hata payına sahip olma riski taşıyacak, daha da önemlisi, imzaların zamanla değiştiği göz önüne alındığında imza sahiplerinin onaylanmış imzaları konusunda uzmanların hafızasına güvenmek çok büyük bir risk oluşturacaktır.

İmza doğrulamanın geleceği

Dördüncü sanayi devriminde olduğumuz için, imza yönetimi çözümlerinin kapasiteleri, hızla büyüyen ödeme kanalları için gelişmiş destek sağlamak amacıyla biyometrik tanımlama ve kimlik doğrulamada hem fiziksel hem de davranışsal açıdan daha fazla güç ve esneklik sağlayan makine öğrenimi algoritmaları kullanılarak geliştirilebilir. Bu tür gelişmeler, biyometrik imzalar, parmak izleri, iris, yüz eşleştirme ve ses tanıma gibi kritik biyometrik unsurları kaydetme ve doğrulama becerisine sahip imza doğrulama çözümleri sağlamalıdır. Ancak kurumunuz imza yönetimini otomatikleştirmeye başlamadan önce sağlayıcınıza sormanız gereken 9 temel soru vardır.

Sağlayıcınıza sormanız gereken 9 temel soru

Kurumunuz için doğru imza doğrulama çözümünü seçtiğinizden emin olmak için çözüm sağlayıcınızla oturup aşağıdaki soruları yanıtlamaya zaman ayırmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu, çözümün kurumunuzun prosedürlerine, politikalarına ve risk önleme protokollerine uygun olup olmadığını belirlemenize büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

  • Çözümün finansal belgeden imzayı en temiz şekilde almasını nasıl sağlıyorsunuz? (yani önceden basılmış metin, damgalar, çizgiler vb.)
  • İmza konumlarının bireysel alışkanlıklara göre değiştiği düşünülürse imzanın tamamını nasıl elde edeceksiniz?
  • Farklı imza konumlarına sahip farklı türdeki belgeleri nasıl ele alıyorsunuz?
  • Tek bir finansal belgede birden çok imza olduğunda nasıl davranıyorsunuz?
  • Zaman içinde imzaların değişmesi durumuna nasıl yanıt vereceksiniz? (İstatistiksel olarak, el yazısı bir imza 5 yıllık bir süre içinde değişebilir)
  • İmza doğrulama çözümü ne tür bir entegrasyon sunar?
  • Çözümün motorunda ne tür bir teknoloji kullanıyorsunuz?
  • Çözümün motorunun doğruluk seviyesi nedir?
  • Sistem kısa sürede binlerce işlemin doğrulanmasını gerçekleştirebilir mi?
ProgressSoft Blog’una Abone Ol