Kurumsal Bankacılıkta Otomasyon Günlükleri

16 Eylül 2020

Hadil Kayyali

Hadil Kayyali

Kurumsal Bankacılıkta Otomasyon Günlükleri

Bankaların temel strateji unsurları arasında maliyetlerin düşürülmesi, kârların artırılması ve rekabetçi bir pazar payının korunması yer almaktadır. Bu strateji unsurlarını gerçekleştirmenin yollarından biri bankacılık hizmetlerinin otomasyonudur. Otomasyon, başlangıçta kayda değer bir yatırım gerektirse de operasyonel genel giderleri ve insan sermayesi maliyetlerini azaltmak için uzun vadeli bir çözümdür ve verimli bir şekilde yapılırsa müşteri memnuniyetini artıracak, yeni müşteriler çekecek ve mevcut müşterileri koruyacaktır.

Bu hizmetler, bunlarla sınırlı olmamak üzere, kurumsal bankacılık ve perakende bankacılığı içerir ve birincisinin otomasyonu ikinciden daha karmaşık ve pahalı olsa da aynı zamanda en kârlı olanıdır. İşte kurumsal ve perakende bankacılık hizmetlerini otomatikleştirmenin geçmişi ve ilerlemesi hakkında bilmeniz gerekenler:

Bankacılık ürünleri nelerdir?

Bankacılık ürünleri genellikle, reklamı yapılan bir ürünü talep eden bir müşteri tarafından sunulan bir başvuruyla başlar. Bu başvuru, banka bilançosunu oluşturan finansal çıktı ve defter girişlerini oluşturmak için arka uç sistemleriyle bağlantılı veri alanlarından oluşur.

Başvuru, onaya sunulmadan önce müşteri hizmetleri çalışanı tarafından müşteri hazır bulunurken revizyon ve düzenleme için bankanın ön ofisine sunulur. Banka politika ve prosedürleri doğrultusunda kişi veya komite tarafından onaylanması halinde işlem bankanın arka ofisinde işlenir ve sonuç müşteri hesabında gerçekleştirilir. Son olarak, işlemin bankanın politikalarına, prosedürlerine ve likidite ve risk stratejilerine uygun olarak tamamlanmasını sağlamak için bankanın arka ofisi tarafından da bir takip yapılır.

Perakende ürünlerin tarihçesi

Perakende ürünler, kitlesel tüketiciler için genel uygulama kurallarına sahip yapılandırılmış ürünlerdir. Perakende ürünlerin banka tarafından otomasyonu, her ürünün başvurularının ve iş akışlarının otomatikleştirilmesini gerektirir. Bankalar perakende ürünlerini otomatikleştirmeye başladıkça otomasyon sürecini daha da kapsamlı hale getirmek için otomatik kredi puanlama sistemleri uygulamaya konulmuştur.

Sonuçta, bu durum, azalan manüel çalışma ve bunun getirdiği genel masraflar, artan müşteri tabanı ve pazardaki müşteri ve ürün hacmi ve kâr artışı dahil olmak üzere bankalar için büyük faydalar sağladı. Ek olarak, otomatik raporlar ve uyarı sistemleri, bankaların temerrüt oranlarını ve müşterilerin temerrüde düşmesinden kaynaklanan zararı azaltmalarına yardımcı olmuştur.

Kurumsal ürünlerin tarihçesi

Bankalardaki kurumsal müşteri hacminin, müşteri portföyünün yaklaşık % 80'ini oluşturduğu varsayılır ve kurumsal müşteriler perakende müşteri sayısının çok altında olup tüm müşteri tabanının sadece % 20'sini oluştururken gelirlerin % 80'ini teşkil etmektedir.

Kurumsal müşterilerin sunduğu riskler, perakende müşterilerden çok daha yüksektir ve bir kurumsal müşterinin temerrüdünün sebep olduğu kayıp, binlerce bireysel müşterinin kaybına eşdeğer olabilir. Bu gerçekler, kurumsal ürünleri otomatikleştirmeyi perakende ürünleri otomatikleştirmekten çok daha zor hale getirmektedir.

Şirketler, endüstriyel, tarım vb. gibi çeşitli sektörlere ayrılır ve her sektörün kendi ihtiyaçları, özellikleri, girdi verileri ve çıktı verileri vardır. Bu nedenle kurumsal bir ürünün otomasyonu neredeyse imkansızdı ve banka belirli bir sektöre yönelik kurumsal bir ürünü otomatize etse bile o sektördeki tüm kurumları tatmin edemiyordu.

Kurumsal bankacılık işlemlerini otomatikleştirme

Kurumsal ürünleri otomatikleştirmeye yönelik birkaç engelle birlikte bankalar kurumsal ürünlerden ziyade kurumsal işlemleri otomatikleştirmek için BT satıcıları, iletişim şirketleri, ağ sağlayıcıları ve uluslararası teknoloji araçlarıyla işbirliği yapmaya başladı. Perakende sektörünün aksine, başarılı bir otomasyon gerçekleştirmek için çok sayıda taraf arasında yakın işbirliği ve birlikte çalışmaya büyük ihtiyaç vardır.

O zaman şirketlerin hesaptan hesaba, yerel veya sınır ötesi ödeme talimatlarını kendi tesislerinden elektronik olarak yürütmelerine olanak tanımak için doğrudan işleme ödeme çözümlerinin sunuldu. Bu talimatlar, muhasebe amaçları için şirketin bankası aracılığıyla otomatik olarak işlenir ve daha sonra, ilgili tüm taraflara fayda sağlayacak şekilde daha az zaman ve maliyetle otomatik olarak lehtara ve ödemeyi yapacak bankaya iletilmek üzere SWIFT ağı aracılığıyla işlenir. Otomatik kurumsal işlem örnekleri şunları içerir:

Sınır ötesi ödemeler
SWIFT ağı, hem bankalar hem de şirketler için gelişmiş izleme hizmetleri ve şeffaflıkla ödeme otomasyonunu kolaylaştıran bir Banka Tanımlama Kodu (BIC) ve Küresel Ödeme Girişimi (GPI) aracılığıyla kurumların, ödemelerini doğrudan işlemesi için bir erişim noktası sağlar.

Maaşlar
Günümüzde şirketler, çalışanlarının maaşlarını, evrak işlerine, mutabakat çabalarına veya zaman alıcı prosedürlere ihtiyaç duymadan, anında, şeffaf bir şekilde ve nerede olurlarsa olsunlar doğrudan hesaplarına ödemeyi gerçekleştirebilirler.

Çekler
Artık kurumsal çekler, lehtar kurumun kendi tesislerinde bile çek yatırabilme kolaylığı ile çek düzenlemeden çek bozdurmaya kadar otomatik hale getirilebilir.

Hazine ve Nakit Yönetimi
Şirketler artık iletişimlerini ve finansal işlemlerini kendi tesislerinden yürütebilirler.

Ticari Finansman
Karmaşık iş akışı ve ithalat ve ihracat şirketleri, amir bankalar ve ihbar bankaları, sigorta şirketleri, nakliye şirketleri, gümrük birimleri ve daha fazlası dahil çok sayıda taraf göz önüne alındığında ticari finansmanın otomasyonu, şirketler için otomatikleştirilmesi gereken daha karmaşık işlevlerden biridir. Akreditiflerle ilgili evrak işleri otomatik hale getirilirken henüz tüm tarafları dahil etme zorluğunun üstesinden gelemeyen incelenmekte olan blok zinciri açık defterlerine dayanan birçok otomasyon denemesi ile birlikte belgelerin sunumu ve nakliye hâlâ kâğıda dayanmaktadır.

Bilhassa global bir pandeminin etkisiyle kurumsal işlemlerin otomatikleştirilmesi için yenilikçi çözümler artmaya ve daha sofistike hale gelmeye devam edecek ve çözüm sağlayıcıları, özellikle ilgili tüm tarafları tatmin eden kâğıt tabanlı kurumsal bankacılıktan tam otomatik ve dijital formlara geçişi analiz etmede, incelemede ve hızlandırmada önemli bir role sahip olacaktır.

ProgressSoft Blog’una Abone Ol