2023'teki En Önemli 3 Bankacılık Trendi

2 Aralık 2022

Mahmoud Zamel

Mahmoud Zamel

2023'teki En Önemli 3 Bankacılık Trendi

Euro'nun 2022'nin son çeyreğindeki düşüşü ve global olarak kabul gören diğer para birimlerinin potansiyel düşüşü, sadece ekonomistleri değil, finans sektörünü de önümüzdeki dönemdeki fırsatları, riskleri, tehditleri ve trendleri analiz etmeye zorluyor.

Bununla birlikte, 2023'ün ilk yarısında finans sektörüne öncülük edecek gibi görünen 3 yeni trend var. Bu trendler aynı yıl içinde tam olarak gerçekleşmese de finans kuruluşları tarafından araştırılmaya değerdir, sonuçta hiç kimse Alplerde rahatça kayacağımızı yoksa Himalayaların yalçın yamaçlarından atlamak zorunda mı kalacağımızı bilemez.

  1. Para Reformu Kavramı

2008 yılından bu yana kripto para birimleri finans sektörünü altüst etmiş, sonrasında finans çözümleri ve hizmetlerinde blok zinciri ve Dağıtılmış Hesap Defteri Teknolojisinin (DLT) benimsenmesi için yeni kapılar açmıştır. Bu durum, her şeyden önce, para kavramını tamamen değiştirmesi beklenen merkez bankası dijital para birimlerine doğru küresel geçişte açıkça görülmektedir.

Merkez bankası dijital para birimi çıkarma işlemleri 2023 yılında merkez bankaları tarafından hızlandırılsın ya da hızlandırılmasın, bankaların yeni blok zinciri tabanlı veya DLT tabanlı teknolojiler sunmak için oluşturabilecekleri potansiyel çözümlerde araştırma ve geliştirmelerini genişletmeleri beklenmektedir.

Bu teknolojiler, bankalar tarafından M0-M2 para spektrumu içinde para kavramını yeniden şekillendirmek için yeni fırsatlar bulmak için kullanılacaktır; bu, akıllı sözleşmeler gerektiren varlıkların yönetilmesini veya DLT ağları üzerinden teslimat karşılığı ödeme ve ödeme karşılığı ödeme hizmetlerinin uygulanmasını içerir.

  1. Açık Bankacılık

Açık bankacılık sadece bir trend değil, aynı zamanda önümüzdeki yirmi yıl boyunca bankacılık sektörünü yönetmesi beklenen fiili bir standart haline geliyor. Halihazırda 200 milyar doların üzerinde varlığa sahip 350'den fazla lisanslı dijital banka vardır.

Sanal ve dijital banka kavramlarının bir norm haline gelmesi ve faaliyet gösteren dijital banka sayısının 2023 yılı içerisinde iki veya üç katına çıkması beklenmektedir. Ayrıca, bankalar tarafından fiilen işletilen yeni lisanslı kuruluşların ve iştiraklerin ortaya çıkması beklenmektedir.

Açık bankacılık, finansal sistemlerin ve hizmetlerin Elektronik Müşterini Tanı (eKYC), birleştirilmiş kimlik yönetimi ve kimlik doğrulama ve Açık Anahtar Altyapısı (PKI) tabanlı elektronik imzalar gibi yeni uyumluluk araçlarını kullanarak uzaktan kaydı dikkate almasını gerektirir. Bu durum sadece çoklu kanalların doğasını değil, aynı zamanda temel bankacılık sistemlerini de etkilemektedir. Tamamen bulut tabanlı bir çözüme geçiş ise zaruri bir unsur haline gelecektir.

Bu doğrultuda Ödeme Merkezi, tamamen dijital, bulut tabanlı ve SWIFT, ISO ve ANSI standartlarıyla uyumlu gerekli bir çözümdür. Bir açık bankacılık fonksiyon yelpazesi sunmak ve mahalli ve uluslararası ödeme ve blok zinciri ağlarıyla entegre olmak için tavsiye edilen platformdur.

  1. Banka-FinTek İşbirliği

Bankalar finteklere ayak uydurma ya da onlarla güçlerini birleştirme ihtiyacının çoktan farkına vardı ve bu tür bir işbirliğinin sonuçlarının 2023 - 2025 yılları arasında görülmesi bekleniyor. Öte yandan, alandaki köklü uzmanlıklarına ve daha geniş müşteri tabanlarına rağmen birçok fintek de bankalarla işbirliği yapmakta tereddüt edecektir.

Bütün bunlara rağmen müşteriler, bankalar ve finteklerin kendileri de dahil olmak üzere finans sektöründe yer alan bütün taraflar, bu işbirliği trendinden çeşitli nedenlerle fayda sağlayacaktır: fintekler daha düşük başlangıç maliyetlerinden ve daha yüksek müşteri elde tutma oranlarından faydalanırken, bankalar da dijital dönüşüm girişimlerini hızlandıracaktır. Müşteriler ise daha düşük işlem maliyetlerinden ve büyük ölçüde geliştirilmiş bir hizmet portföyünden yararlanacaklar!

ProgressSoft Blog’una Abone Ol