2021 Yılında Bankalar için En Önde Gelen 3 Yeni Teknoloji

30 Mart 2021

Mahmoud Zamel

Mahmoud Zamel

2021 Yılında Bankalar için En Önde Gelen 3 Yeni Teknoloji

2020 yılı bankaların ve müşterilerinin hâlâ sonuçlarına katlanmaya devam ettiği uzaktan çalışma, sosyal mesafe ve düzenleyici kısıtlamalar gibi yeni kavramları hızla hayatımıza soktu. Bankaların gerek müşteri ihtiyaçlarından gerekse mevzuata uyum perspektifinden müşterilerine şubelere gitmeden hizmet vermesi kaçınılmaz olarak önemli bir gereklilik haline geldi.

Bankaların hizmetlerini uzaktan sunmaya devam etmelerine olanak sağlayan tam dijital platformlara geçilmesi konusundaki acil ihtiyaç sonucu, hızla hayata geçirilen bir stratejiyi ifade eden "dijital dönüşüm" son bir yılda ana anahtar kelimelerinden biri haline gelmiştir. Peki, dijital dönüşümü şekillendiren ve 2021'de ve sonrasında da şekillendirmeye devam edecek yeni teknolojiler nelerdir?

Bankaların 2021 itibariyle değerlendirmesi ve uygulamaya başlaması için tavsiye edilen en önde gelen 3 teknoloji şunlardır.

  1. Bulut Bilişim

Bankaların radarlarında en ön sırada bulunan yeni teknoloji Bulut Bilişim'dir. Küresel pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamaların neden olduğu fiziki erişim sınırlamaları sadece banka müşterileriyle sınırlı kalmayıp aynı zamanda bankaların veri merkezlerinin işletilmesi ve bakımının yapılması için gerekli bilgi teknolojileri uzmanları ve yöneticiler de dâhil olmak üzere insan kaynaklarını da içine aldı. Bu sınırlamalar, pandeminin başlangıcından bu yana kısmen veya tamamen birçok veri merkezinin kesintiye uğramasına neden oldu.

Bu sınırlamaların üstesinden gelebilmek için bankaların müşteriyle ilgili önemli hizmetlerini bir bulut bilişim platformuna taşımayı ciddi şekilde düşünmeleri gerekir. Bununla birlikte, düzenleyicilerin de bu geçişi hızlandırmak için düzenleyici çerçeveler oluşturmaları gerekir.

Bu Dijital Bir Mesele! adlı blog yazımızdaki veri grafiğimiz, bankacılık hizmetlerinin %50’sinden fazlasının bulut bilişim tabanlı platformlara dönüşmeye aday bir ya da daha fazla dijital şekilde sunulduğunu gösteriyor.

  1. Uygulama Programlama Arayüzleri (API’ler)

ProgressSoft’un Baş Mimarı Ali Qul Açık API’ler Bankacılık Hizmetlerinde Çığır Açıyor adlı blog yazısında, bankacılık ve finansal hizmetlerin daha geniş bir müşteri tabanına sunulmasına hızlandırmak için üçüncü taraf sistem ve çözümlerle entegrasyonu basitleştiren bir dizi açık API’nin benimsenmesi konusundaki hayati ihtiyacı belirtiyor.

Farklı uç noktaları kapsayan API’ler sunarak bulut bilgi işlem platformlarına geçilmesi, piyasaya sunma süresini hızlandırmanın yanı sıra, uzak müşterileri cezbedip mevcut müşterileri muhafaza eden yenilikçi çözümler sunmak için yeni kapılar da açıyor.

  1. Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi (AI/ML)

Müşterilerin uzaktan yönetilmesiyle birlikte özenli Müşterini Tanı (KYC) prosedürleri vasıtasıyla sunulan bankaların bir ya da daha fazla hizmetlerine kaydolma niyeti gösterdiklerinde yeni müşterilerin düzgün bir biçimde tespit edilmesi ihtiyacı da doğar. AI/ML tabanlı çözümleri kullanmak yalnızca ProgressSoft’un yeni piyasaya sürdüğü Elektronik Müşterini Tanı'da olduğu gibi ilk kaydı yapmakla kalmaz, Otomatik İmza Doğrulama gibi katma değerli amaçlara da hizmet eder.

Uzaktan kayıt ve alıştırma sırasında derin makine öğrenimi teknolojileri, yüz tanıma, canlılık tespiti ve belge doğruluğu onayı yoluyla anonim bir kişinin kimliğini tam olarak tespit etmek için kullanılabilir. Ayrıca, müşteri çağrılarına yanıt vermek genellikle 24 saat boyunca çalışan özel bir çağrı merkezi gerektirir. Bu doğrultuda, akıllı yapay zeka temelli sohbet robotları, müşteri çağrılarına cevap verebilen ve bir talep sisteme düşer düşmez analiz ve çözüm sunmaktan sorumlu görevli ve üçüncü taraf tedarikçilere yönlendirebilen tamamen dijital bankacılık platformları için olmazsa olmaz niteliktedir.

Yapay zekanın sistemlerin sağlık takibi, log ve anormallik analizi, gerçek zamanlı sahtecilik ve sahtekârlık tespiti gibi hayati alanlarda oynadığı olağanüstü rolü de unutmamak gerekir.

ProgressSoft Blog’una Abone Ol